10/07/2024

Premie voor het plaatsen van de digitale meter

Eigenaars van zonnepanelen die omschakelen van de terugdraaiende teller naar de digitale meter kunnen een retroactieve investeringspremie aanvragen. Dit ter compensatie van de financiële implicaties van de digitale meter. We bespreken wat deze premie inhoudt, wie ervoor in aanmerking komt, en waarom het belangrijk is om nu actie te ondernemen.

Wat is de retroactieve investeringspremie?

De retroactieve investeringspremie is een eenmalige financiële compensatie die een rendement van 5% garandeert op een referentie-installatie van zonnepanelen. Dit rendement is vergelijkbaar met de premie van Fluvius voor zonnepanelen sinds 2021.

De premie wordt berekend op basis van het geïnstalleerde vermogen met een vaste vergoeding per kW. Bijvoorbeeld, een installatie van 8 kW ontvangt het dubbele van een installatie van 4 kW, mits beide in hetzelfde jaar in gebruik zijn genomen en dezelfde digitale meter plaatsing hebben.

Voorwaarden

U dient te beschikken over een zonnepaneleninstallatie met een digitiale meter. Om in aanmerking te komen voor de retroactieve investeringspremie, moet uw zonnepaneleninstallatie voldoen aan enkele eisen:

  • Het maximaal omvormervermogen is 10kVA
  • De installatieperiode ligt tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020.
  • U injecteert al 12 maaanden elecetriciteit op het net.
  • De premieaanvraag moet online worden ingediend bij Fluvius binnen 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter.

Meer informatie over de voorwaarden is te vinden op de officiële website van de Vlaamse overheid: Retroactieve Investeringspremie.

Bijkomende premie voor warmtepompen

Voor eigenaars van een warmtepomp is er een extra premie beschikbaar. De retroactieve investeringspremie voor warmtepompen bedraagt €1.163,00 en komt bovenop de premie voor de zonnepanelen. Deze premie geldt voor wie op 1 oktober 2021 eigenaar was van de warmtepomp en het gebouw dat de warmtepomp verwarmt. Meer details zijn beschikbaar op: Premie Warmtepompen.

Wacht niet met uw aanvraag

PV-eigenaars met een installatie van minder dan 15 jaar oud, en eigenaars van installaties die vóór 1 januari 2021 zijn gekeurd, kunnen de plaatsing van een digitale meter uitstellen tot 1 januari 2025. Echter, zij mogen ook proactief een gratis digitale meter aanvragen en vervolgens de retroactieve investeringspremie aanvragen. Het is belangrijk om te weten dat deze premie elk jaar daalt. Wachten tot Fluvius zelf de meter komt plaatsen kan betekenen dat je minder of zelfs geen premie meer ontvangt indien deze niet meer kan worden aangevraagd voor 31 december 2025.

De voordelen van nu handelen zijn duidelijk:

  • Je ontvangt de retroactieve investeringspremie.
  • Je vermijdt extra kosten die elektriciteitsleveranciers rekenen aan eigenaars van zonnepanelen met een analoge meter.
  • De prosumententarieven, die jaarlijks kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s, komen te vervallen met de plaatsing van de digitale meter.

Voorbeeld berekening

Laten we een concreet voorbeeld nemen: de eigenaar van een installatie van 5 kWp zonnepanelen, geplaatst in 2016, kan in 2024 een premie ontvangen van €1.910. In combinatie met de digitale meter is het ook aan te raden om te investeren in een slimme batterij. Een batterij van ongeveer 8 tot 9 kWh, zoals de AlphaESS Smile B3, kost rond de €7.150 inclusief 6% BTW. De premie compenseert dus meer dan 25% van deze investeringskost.

Eigenaars van zonnepanelen kunnen online een simulatie maken van het bedrag van hun premie via de volgende link: Simulatie Retroactieve Investeringspremie.

Conclusie

Door nu proactief de digitale meter aan te vragen, kunnen eigenaars van zonnepanelen niet alleen profiteren van de retroactieve investeringspremie, maar ook van het wegvallen van extra kosten en prosumententarieven. Dit maakt het financieel aantrekkelijker en bevordert de verkoop van slimme energie management systemen. Overweeg dus zeker om de overstap te maken en je financiële voordeel te maximaliseren.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Bezoek dan de officiële websites en maak een simulatie van jouw premie.

Meer weten?

Onze energie-experts helpen u graag verder.