31/07/2024

Alles over een dynamisch energiecontract

Verbruik op het juiste moment tegen de juiste prijs.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een type energiecontract waarbij de prijs voor elektriciteit per uur varieert, afhankelijk van de markttarieven op de energiebeurzen.

In tegenstelling tot vaste en variabele contracten, waarbij de tarieven respectievelijk vast staan voor een bepaalde periode of halfjaarlijks kunnen veranderen, biedt een dynamisch energiecontract de mogelijkheid om te profiteren van prijsdalingen op de energiemarkt.

Dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen als je je energieverbruik kunt afstemmen op de uren met de laagste tarieven.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch energiecontract registreert de digitale meter je energieverbruik per kwartier. De prijs voor elektriciteit wordt elk uur vastgesteld op basis van de actuele marktprijzen.

Deze prijzen worden een dag van tevoren gepubliceerd, waardoor je je verbruik kunt plannen en optimaliseren om te profiteren van de laagste tarieven.

Laat je thuisbatterij maximaal renderen

Met een thuisbatterij kan je op een heel eenvoudige wijze zonne-energie opslaan van je zonnepaneleninstallatie om deze dan tijdens piekuren in de ochtend of avond in te zetten.

Met een dynamisch energiecontract kan je bijvoorbeeld in de nacht, wanneer de stroomprijs laag is, opladen met voordelige elektriciteit.

Dan kan je deze doorheen de dag gebruiken en hoef je geen stroom van het net te kopen aan een hoge prijs. Dat maakt een thuisbatterij ook interessant voor huishoudens zonder zonnepanelen.

Breng alles in kaart met een Energy Management System (EMS)

Een Energy Management System (EMS) werkt door continu gegevens te verzamelen van energiebronnen zoals zonnepanelen, thuisbatterijen en het net. In combinatie met energieverbruikers zoals verlichting, verwarming, en huishoudelijke apparaten. Het EMS brengt in kaart hoeveel energie elk apparaat verbruikt en wanneer dit gebeurt.

Het analyseert deze gegevens om inefficiënties op te sporen en biedt aanbevelingen voor optimalisatie. Het systeem kan apparaten automatisch aansturen om te werken tijdens goedkopere uren en energie opslaan wanneer de prijzen laag zijn, wat resulteert in lagere energiekosten en een efficiënter energiebeheer.

Dynamische energie aanbieders

In Vlaanderen groeit het aanbod van dynamische energiecontracten, met steeds meer energieleveranciers die deze optie aanbieden.Om een dynamisch energiecontract af te sluiten, moet je eerst een digitale meter hebben die je energieverbruik per kwartier registreert.

Vervolgens kun je via de VREG V-test, een officiële tool van de Vlaamse overheid, de verschillende contracten van deze aanbieders vergelijken op basis van hun tarieven en voorwaarden. Deze tool geeft een overzicht van de inkoopprijzen, vaste kosten, en eventuele kortingen, waardoor je eenvoudig de beste keuze kunt maken.

Nadat je een keuze hebt gemaakt, kun je het contract direct via de website van de gekozen leverancier afsluiten, waarbij de leverancier je helpt met de overstap en de installatie van de benodigde technologie​.

Conclusie

In conclusie bieden dynamische energiecontracten in België een kans voor zowel particulieren als bedrijven om actief hun energiekosten te beheren en mogelijk te besparen. Deze contracten, die de prijzen koppelen aan de markt, vereisen een actievere betrokkenheid bij energieverbruik en het accepteren van prijsvolatiliteit. Het kiezen van het juiste contract vraagt om een zorgvuldige evaluatie van uw behoeften en een vergelijking van aanbiedingen van energieleveranciers.

Ondanks de risico’s kunnen de voordelen van potentiële besparingen en grotere controle over energiekosten aanzienlijk zijn voor diegenen die bereid zijn zich aan te passen. Met een goed geïnformeerde benadering kunnen dynamische energiecontracten een slimme keuze zijn voor energiebewuste consumenten en ondernemers.

Meer weten?

Onze energie-experts helpen u graag verder.