Werking

De werking van een warmtepomp

Hoe een warmtepomp uw binnenruimte (en optioneel ook uw sanitair water) ingenieus verwarmt.

Om de werking van een warmtepomp te begrijpen, zijn twee weetjes van belang:

De omgekeerde koelkast

Een koelkast is een koude omgeving. Zet u een product in uw koelkast? Dan geeft dat zijn warmte af tijdens het afkoelen. Die afgegeven warmte gaat naar het rooster achteraan uw koelkast. De energie gaat dus van binnen naar buiten.

Een warmtepomp doet net het omgekeerde en brengt de energie die buiten gratis voor het rapen ligt, naar binnen. Die energie is echter niet voldoende om uw woning of sanitaire water te verwarmen. Daarom voegt een warmtepomp via compressie extra energie (en dus warmte) toe. Die warmte wordt vervolgens overgedragen op uw verwarmingswater en sanitaire water. Het resultaat? U geniet van aangename, goedkope en ecologische warmte.

De COP van een warmtepomp

De COP (Coefficient of Performance) of winstfactor van een warmtepomp drukt het rendement of het prestatieniveau van een warmtepomp uit. Het rendement is het verschil tussen de warmte die een warmtepomp genereert en de energie die hij nodig heeft om die warmte op te wekken. Anders gezegd: de COP drukt de verhouding uit tussen de elektriciteit die een warmtepomp verbruikt en de energie/warmte die hij opwekt.

Een COP van 4 betekent dat uw warmtepomp voor elke kW elektriciteit die hij verbruikt, 4 kW energie (warmte) levert. Hoe hoger de COP van uw warmtepomp, hoe hoger het rendement. De COP-waarde van uw warmtepomp is echter een theoretische waarde onder welbepaalde omstandigheden. De reden? Uw warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Hoe kouder het is, hoe meer energie uw warmtepomp verbruikt om de gewenste binnentemperatuur te leveren. Het gevolg? De COP van uw warmtepomp is geen constante factor.

Wilt u het gemiddelde rendement van een warmtepomp tijdens een stookseizoen kennen? Dan moet u naar de SPF (Season Performance Factor) kijken. De SPF houdt rekening met het klimaat van de regio waar de warmtepomp is geïnstalleerd.

Advies op maat?

Onze energie-experts helpen u graag verder.

Wij beantwoorden uw aanvraag binnen de 24u.

    Maak je keuze: