21/03/2022

Investeringspremie voor een warmtepomp.

Ben je eigenaar van een warmtepomp, zonnepanelen en een digitale meter? Vergeet dan niet om voor 31 maart 2022 uw retroactieve investeringspremie voor een warmtepomp aan te vragen!

Jouw rendement op jouw investering.

Het Grondwettelijk Hof vernietigde begin 2021 het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. Het verdwijnen van de terugdraaiende teller betekent voor een groot aantal investeerders een financieel verlies. Wie voor 2021 zonnepanelen plaatste en daar bovenop investeerde in een warmtepomp rekende op de werking van de terugdraaiende teller. De Vlaamse Regering werkte daarom een extra retroactieve investeringspremie uit bovenop de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen, zodat de mensen die hebben geïnvesteerd in de energietransitie toch een redelijk rendement op hun investering kunnen behalen.  

Heb jij recht op de premie?

  • Wie aan de voorwaarden voldoet en al op 1 oktober 2021 over een digitale meter beschikte, kan de retroactieve premie voor een warmtepomp nog tot en met 31 maart 2022 aanvragen. Daarna sluit het premieloket en vervalt het recht op de premie onherroepelijk. 
  • Wie nu nog een klassieke meter heeft, kan de premie tot zes maanden na de plaatsing van de digitale meter aanvragen (en uiterlijk op 31 december 2025).
  • De retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen kunt u niet meer aanvragen, als u al op 20 juli 2021 over een digitale meter beschikte. De deadline liep af op 18 januari 2022.
  • Als uw digitale meter later dan 20 juli 2021 is geplaatst, heeft u 6 maanden de tijd om de retroactieve investeringspremie voor de zonnepanelen aan te vragen, vanaf de datum van de plaatsing van de digitale meter.

8915 gezinnen vroegen de retroactieve investeringspremie aan.

De retroactieve investeringspremie voor een warmtepomp is een vast bedrag van 1163 euro. Om recht te hebben op deze premie moet de warmtepomp in dienst genomen zijn voor 1 maart 2021. De warmtepomp moet instaan voor de hoofdverwarming van het gebouw en  mag dus niet louter als airco of als zwembadverwarming in gebruik zijn. Ook een warmtepompboiler voor warm water komt niet in aanmerking. Bekijk alle voorwaarden hier. De retroactieve investeringspremie voor een warmtepomp werd ondertussen 8915 keer aangevraagd via het premieloket van Fluvius. 6335 premie-aanvragen zijn al goedgekeurd, goed voor een totaal budget van 7.367.605 euro. Voor de decentrale installaties kwamen 28 aanvragen binnen, goed voor een totaal premiebedrag van 101.203 euro. De aanvraag verloopt via het digitale premieloket in Mijn Fluvius. De uitbetaling van de premie gebeurt door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Bekijk alle voorwaarden en meldt u voor 31 maart 2022 aan op het premieloket van Fluvius.

Investeren in een warmtepomp is populair en rendeert meer dan ooit.

Vergeet fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie. De verwarming van de toekomst komt rechtstreeks uit de natuur. Met een warmtepomp gebruikt u namelijk energie die van nature in de grond, lucht of het water aanwezig is. Elementen die warmer zijn dan hun omgeving, geven namelijk energie (warmte) af aan die omgeving. Op dat principe werkt uw warmtepomp. 

Wie in 2021 al investeerde in de energiezuinige warmtepomp blijkt vandaag ook financieel de goede keuze te hebben gemaakt. 

Met een warmtepomp kiest u niet alleen bewust voor een milieuvriendelijk alternatief. Want deze groene technologie verwarmt niet alleen uw woning, onderneming en/of sanitaire water, maar koelt tegelijkertijd uw energiefactuur gevoelig. Warmtepompen van Verisol zijn bijzonder energiezuinig, hebben zelfs bij lage buitentemperaturen een optimaal rendement en stoten nauwelijks CO2 uit. Een slimme investering dus die uw woning of onderneming future proof maakt.

Meer weten?

Onze energie-experts helpen u graag verder.