12/02/2021

Wintertips voor uw zonnepanelen- & airco-installatie

Vrieskou: wat met mijn zonnepanelen & airconditioning?

Buiten is het koud, enorm koud! Het levert mooie foto’s op en de schaatsen kunnen wellicht weer uit de kast gehaald worden. Maar wat is eigenlijk de invloed van de (vries)kou op uw zonnepanelen en warmtepomp?

Waar moet je op letten bij zonnepanelen in de winter?

Vrieskou heeft geen impact op het rendement van uw zonnepanelen, maar er zijn wel andere factoren die het rendement in de winter beinvloeden:

De stand van de zon

In de winter staat de zon beduidend lager, wat betekent dat het rendement minder is door minder effectieve zon-uren. Daarnaast zal er door de lage stand van de zon meer schaduw op de zonnepanelen kunnen vallen van omringende gebouwen en voorwerpen

Een laagje ijs

Bij vorst is het mogelijk dat zonnepanelen een laag(je) ijs op de glasplaat ontwikkelen. Net zoals op auto’s en ramen. Dit laagje ijs kan het rendement verminderen en verwijder je best niet zelf. Het is het beste om deze ijslaag gewoon weg te laten smelten in de zon. Ijskrabbers zullen de coating van het glas kunnen beschadigen.

Sneeuw

Sneeuw op de zonnepanelen kan je best wel verwijderen. In de praktijk is het zo dat de sneeuw in de meeste gevallen van de panelen afglijden wanneer de installatie in een hoek van min. 40 graden wordt geplaatst. Is dit bij jou niet het geval? Dan kun je de panelen zelf, wanneer de sneeuw lang blijft liggen, sneeuwvrij maken met een zachte borstel. Doe dit – natuurlijk – in veilige omstandigheden. Jouw veiligheid is immers belangrijker dan de opbrengst van de zonnepanelen.

Extra: Warmte coëfficiënt van uw zonnepanelen

Aan het warmte coëfficiënt van uw zonnepanelen kun je zien hoe snel het rendement achteruit gaat wanneer de zonnepanelen warmer worden dan 25 graden Celsius. Bij monokristallijn zonnepanelen is deze vaak 0,4%, wat betekent dat het rendement met 0,4% naar beneden gaat per graad dat de temperatuur van het zonnepaneel boven de 25 graden komt. Het goede nieuws is dat deze regel niet andersom geldt en dat je zonnepanelen wanneer het vriest geen verlies lijden omdat de temperatuur ervan te laag gaat.

Warmtepomp, airconditioning in de winter

Bij vriestemperaturen kan de condens van buitentoestellen tijdens de ontdooicyclus voor eventuele problemen zorgen. Om beschadiging aan de buiten warmtewisselaar te voorkomen hou je de condensafvoeren beter vrij van obstructies.

Nachtverlaging schakel je beter niet in tijdens koude periodes. Dit om een piekvermogen te vermijden en het beschikbare vermogen netjes te verdelen over de gehele periode.

We benadrukken nog eens het belang van een jaarlijks onderhoud. Vergeet daarbij zeker niet de filter van de binnenunit bij lucht-lucht warmtepompen goed te reinigen.

Nog vragen over uw zonnepanelen of warmtepomp in de winter?

Contacteer ons gewoon en vraag snel een eerlijk advies via het contactformulierOnze energie-experts gaan samen met u op zoek naar de béste oplossingen.

Meer weten?

Onze energie-experts helpen u graag verder.